سنگین بارترین وکوشاترین
سلسله دروس اخلاق مقام معظم رهبری
1-
سنگین بارترین وکوشاترین
عن النبی (ص): .... و أمقت النّاس المتکبّر. و أشدّ النّاس اجتهادا من ترک الذّنوب.[1]
مقت به معنای گناه و سنگینی باری است که بر دوش انسان قرار میگیرد. میفرمایند: متکبر سنگین ترین بارها را، بار گناه را بردوش دارد. بخاطر تأثیری که روحیه تکبر وخود برتربینی میگذارد برعمل انسان. هم با بندگان خدا، هم با خود خدای متعال عزّ وجلّ. لذاست که تکبر موجب میشود که انسان سرازیر بشود دراین درّه هولناک.
«و أشدّ النّاس اجتهادا من ترک الذّنوب» بیش از همه مردم در تلاش و در اجتهاد در راه خدا آن کسی انجام میدهد که گناهان را ترک کند. نقش ترک گناه را در رشد وتکامل آدمی نشان میدهد یعنی بیشترین تلاشها این است.
ممکن است کسی تلاش را در انجام عبادات ومستحبات مشاهده بکند لکن میفرمایند که از او برتر و بالاتر عبارت است از ترک گناهان. چون گناهان عوامل درونی دارند. شهوات انسانی، انگیزههای درونی است که دائم انسان را به سمت گناه میکشاند. یک مبارزه دائمی برای انسان لازم است برای اینکه از گناه اجتناب بکند. اساس قضیه هم همین است. کسانی که اهل معنا واهل معرفتند وقتی توصیه میکنند به جوانها و به مردم برای حرکت سلوکی در راه خدای متعال، قدم اول را ترک گناه میدانند. اگر چنانچه ترک گناه نباشد اعمال خیر، عبادات، صدقات، مجاهدات تاثیر کمی میگذارد مثل این است که انسان یک استخری را با چند تا لوله قطور، دائم درش آب سرازیر کند، اما این استخر پر نمیشود. چرا؟ چون چند تا سوراخ دارد، چند تا ترک در بدنه این استخر هست که این آب را دائم از بین میبرد. گناه اینطوری است.
هرچه که شما از عبادات و از اعمال خیر و اعمال صالحه انجام میدهید، این ظرف وجودی انسان، قلب انسان سرشار نمیشود از خیر وحسنه و صلاح. زیرا که گناه مثل همان ترکی است، سوراخی است که در بدنه این استخر قرار دارد. این آب را هِی همینطور خارج میکند، درز میدهد. اول بایستی این سدّ، این طریق هدر رفتن را، انجام داد. اول بایستی این را انجام داد آن وقت است که اعمال خیر اثر خودش را میبخشد.