استحباب کار در خانه براى مرد و زن
استحباب کار در خانه براى مرد و زن
(1) معاذ لباس فروش روایت مى کند که امام صادق علیه السلام فرمود: «پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله پیوسته بز خانواده اش را مى دوشید.»
(2) على علیه السلام مى فرماید: «روزى فاطمه علیها السلام نزدیک اجاق نشسته بود و من عدس پاک مى کردم. در این حال پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله نزد ما آمد و فرمود:
اى ابوالحسن! پاسخ دادم: لبیک! اى رسول خدا صلى الله علیه و آله!
پیامبر صلى الله علیه و آله فرمود: از من بشنو- و من جز به دستور پروردگارم سخن نمى گویم- هیچ مردى در خانه به همسرش کمک نمى کند مگر آنکه در برابر هریک از موهاى بدنش یک سال عبادت- روزه دارى روزهایش و شب زنده دارى شبهایش- براى اوست و خداوند پاداشى همانند پاداش صابران- داود پیامبر و یعقوب و عیسى- به وى عنایت مى کند.
اى على علیه السلام! هرکس در خانه- با خوشرویى- در خدمت اهل خانه اش باشد، خداوند تعالى نامش را در دیوان شهیدان ثبت مى کند و در برابر هر شب و روز پاداش هزار شهید براى وى مى نویسد و در برابر هر گام، پاداش یک حج و عمره برایش مقرر مى کند و خداوند در برابر هریک از رگهاى بدنش، شهرى در بهشت به وى مى بخشد.
اى على! یک ساعت خدمت به خانواده بهتر از عبادت هزار سال و هزار حج و هزار عمره است و بهتر از آزاد کردن هزار برده و هزار بار جهاد و عیادت هزار مریض و هزار نماز جمعه و هزار تشییع جنازه و سیر کردن هزار گرسنه و پوشاندن هزار برهنه و اعزام هزار اسب در راه خداست و براى او بهتر از هزار دینار صدقه به بینوایان است و براى او بهتر از تلاوت تورات و انجیل و زبور و قرآن و خرید هزار اسیر و آزاد کردن آنهاست و برایش بهتر از بخشیدن هزار شتر به بینوایان است و از دنیا نمى رود تا جایگاهش در بهشت را مشاهده کند.
اى على! هرکس در خدمتگزارى خانواده ترشرویى نکند، بدون حساب وارد بهشت مى گردد.
اى على! خدمت به خانواده، کفاره گناهان کبیره، خاموش کننده آتش خشم پروردگار، مهریه حورالعین، افزاینده نیکى ها و درجات است.
اى على! به خانواده خدمت نمى کند مگر صدیق [همواره راست گفتار و راست کردار] یا شهید یا کسى که خداوند خیر دنیا و آخرتش را بخواهد.»
(3) ابو حمزه از امام باقر علیه السلام روایت مى کند که فرمود:
«در میان بنى اسرائیل مرد عابد و عارفى بود و همسرش هزینه زندگى او را تأمین مى کرد. آن مرد روزى نزد همسرش رفت و او مقدارى نخ رشته شده به شوهرش داد. مرد عابد آن را به بازار برد ولى نتوانست با آن چیزى بخرد. پس به سوى دریا رفت. در آنجا ماهیگیرى را دید که ماهى هاى بسیارى گرفته است. مرد عابد نخها را به او داد و گفت: در تور ماهیگیرى ات از اینها استفاده کن! مرد ماهیگیر نیز یک ماهى به او داد. مرد عابد ماهى را گرفت و نزد همسرش برد. وقتى شکم آن را شکافت مرواریدى در آن یافت و آن را به بیست هزار درهم فروخت.»
در حدیث هشام بن سالم گذشت: «امیر مؤمنان علیه السلام هیزم جمع مى کرد و خانه را جارو مى کرد و فاطمه آرد آسیا مى کرد، خمیر مى نمود و نان مى پخت.»
منابع فقه شیعه (ترجمه جامع أحادیث الشیعة)، ج22، ص: 307