خبرخوش اوباما ازایران
به گزارش سرویس سیاسی جام نیوز، رئیس جمهور آمریکا که پس از کشته شدن دومین خبرنگار آمریکایی، برای مقابله با تروریست های داعش تحت فشار افکار عمومی داخل آمریکا قرار گرفته است با کنار گذاشتن موقتی سیاست های گذشته از وحدت شیعه و سنی و مشکل اصلی منطقه سخن می گوید و تلاش می کند با جلب رضایت کشورهای دیگر و تشکیل ائتلاف، از اقدام انفرادی در منطقه اجتناب کند.
خطر تروریست های داعش آن قدر جدی است که باراک اوباما برخلاف سیاست پیشین حمایت آشکار و نهان از نزاع فرقه ای در منطقه، این بار ناگزیر شده است توجه پادشاهان منطقه را از ایران شیعی به تروریست های داعش جلب کند. مهم ترین نمود ترویج جنگ شیعه و سنی در سوریه خودش را نشان داد که دولتهای غربی و رسانه های آن ها، ضمن حمایت از شورشیان افراطی و تروریست ها، عامل اصلی حوادث سوریه را اختلاف و جنگ شیعه و سنی معرفی و تبلیغ می کردند.
نگاهی به بازتاب سخنان باراک اوباما در سایت های فارسی زبان غربی می اندازیم:
سایت بی بی سی فارسی (BBCPERSIAN):
باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا از کشورهای عرب خاورمیانه خواسته است که تلاشهای خود را برای مقابله با افراطگرایی سنی افزایش دهند.
آقای اوباما در سخنانی در برنامه "ملاقات با رسانهها" در شبکه خبری انبیاس آمریکا گفت: «بسیار روشن است که ما نیاز داریم تا کشورهای سنی، نه تنها عربستان سعودی بلکه (دیگر) متحدان ما مانند اردن، امارات متحده عربی و ترکیه، تلاشهای خود را افزایش دهند.»
او تاکید کرد که "خبر خوب این است که برای اولین بار کاملا مشخص است که مشکل پیش روی دولتهای [پادشاهان] سنی مذهب که بسیاری از آنها از متحدان آمریکا هستند، ایران یا موضوع شیعه و سنی نیست، بلکه افراطگرایی سنی است که خود را به شکل داعش نشان داده و بزرگترین خطر پیش رو است."
اظهارات رئیس جمهوری آمریکا درحالی عنوان شده است که نیروهای ارتش عراق و گروههای پیشمرگ کرد و همچنین نیروهای شیعه عراقی در چند روز گذشته موفقیتهایی را علیه نیروهای گروه "دولت اسلامی" (داعش) به دست آوردهاند.
عملیات این گروهها علیه نیروهای داعش از حمایت هوایی آمریکا برخوردار بوده است.
بسیاری از کشورهای منطقه، ایران را به دخالت در امور خود متهم میکنند. همچنین این کشورها بویژه عربستان سعودی، در طول سالهای گذشته سیاست متفاوت و گاه متضادی با ایران در عراق، سوریه، یمن، لبنان و بحرین داشتهاند.
به همین دلایل روابط ایران و برخی از کشورهای عربی منطقه در طول سالهای گذشته سرد بوده است.
در ماههای گذشته و بویژه پس از روی کار آمدن دولت حسن روحانی در ایران، تلاشهایی از سوی دو طرف برای بهبودی روابط صورت گرفته است.
همزمان ظهور و پیشرویهای گروه داعش که یک گروه سنی مذهب است، توجهات را به مبارزه با افراط گرایی سنی جلب کرده است.
اوباما گفت که قصد دارد "حالتی تهاجمی در پیش گیرد."
آقای اوباما همچنین بار دیگر تاکید کرد که این کشور برای مقابله با داعش به عراق نیروی زمینی اعزام نخواهد کرد.
همزمان اتحادیه عرب قول داده است "همه تدابیر لازم" علیه داعش را اتخاذ کند.
اتحادیه عرب همچنین از قطعنامه ماه گذشته شورای امنیت سازمان ملل که از اعضای این اتحادیه می خواست جریان کمک تسلیحاتی و مالی به افراط گرایان در عراق و سوریه را قطع کنند حمایت کرد.
سباستین آشر دبیر خبرهای خاورمیانه بخش جهانی بی بی سی می گوید که پیام اتحادیه عرب باعث دلگرمی آقای اوباما خواهد بود، اما مساله اکنون این است که آیا اعضا کاملا به آن عمل خواهند کرد و آیا اقدام آنها جمعی خواهد بود یا نه.
همزمان به گزارش خبرگزاری مهر محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران از رویکرد آمریکا نسبت به ظهور داعش انتقاد کرده است.
او گفت: "هنوز درکی جدی درباره این خطر وجود ندارد و آنها (آمریکا) هنوز اقدامی جدی صورت نداده است."
سایت رادیو فردا (RADIOFARDA):
باراک اوباما،رییس جمهوری آمریکا، با اشاره به شکل گیری ائتلاف منطقه ای و بین المللی علیه گروه خلافت اسلامی گفته است برای نخستین بار ایران مشکل پیش روی کشورهای سنی منطقه نیست.
به گزارش خبرگزاری رویتزر، رییس جمهوری آمریکا در مصاحبه ای که روز یکشنبه هفتم سپتامبر از شبکه «ان بی سی» پخش شد، در خصوص اقدامات گروه خلافت اسلامی در منطقه تصریح کرده است: فکر می کنم شاید برای نخستین بار به طور کاملا واضح مشکل پیش روی کشورهای سنی در منطقه که شماری از آنها متحد ما هستند، ایران نیست. این مساله شیعه و سنی نیست.
باراک اوباما همچنین در خصوص راهبر آمریکا در قبال گروه «خلافت اسلامی» تصریح کرده است که هم اکنون ائتلاف جهانی و منطقه ای برای مقابله با این گروه شکل گرفته است.
رییس جمهوری آمریکا تصریح کرده است: ما بخشی از ائتلاف جهانی خواهیم بود که حملات هوایی در حمایت از عملیات زمینی نیروهای عراقی و کردها انجام خواهد داد.
باراک اوباما اضافه کرده است که ۹ کشور پذیرفته اند که محور اصلی این ائتلاف باشند.
باراک اوباما گفته است که روز سه شنبه با شماری از اعضای کنگره دیدار کرده و روز چهارشنبه نیز برای مردم آمریکا سخنرانی خواهد و برنامه خود را برای مقابله با گروه «خلافت اسلامی» تشریح خواهد کرد.
رییس جمهوری آمریکا همچنین تاکید کرده است: مرحله تازه آغاز شده و اکنون زمان اقدام عملی است.
سخنرانی باراک اوباما در روز چهارشنبه در ۱۰ سپتامبر یعنی یک روز پیش از سالگرد حملات ۱۱ سپتامبر به نیویورک و پنتاگون خواهد بود. در حملات اعضای گروه القاعده توسط هواپیماهای ربوده شده، به برج های دوقلو تجارت جهانی در نیویورک و ساختمان وزارت دفاع آمریکا،پنتاگون، در حدود سه هزار نفر کشته شدند.
سایت دویچه وله (Deutsche Welle):
رئیس جمهور آمریکا، باراک اوباما، امروز یکشنبه (۷ سپتامبر / ۱۶ شهریور) در مصاحبهای با فرستنده تلویزیونی NBC درباره استراتژی خود برای مقابله با تروریستهای "دولتاسلامی" (داعش) شرکت کرد.
او در این مصاحبه گفت در حال حاضر کاملا به روشنی میتوان دید که برای نخستین بار در منطقه خاورمیانه این ایران نیست که به عنوان مشکل کشورهای سنی متحد آمریکا مطرح است.
اوباما افزود که مشکل خاورمیانه در حال حاضر مشکل قرار گرفتن شیعیان و سنیها در برابر هم نیست. او گفت که آمریکا در مبارزه با "دولت اسلامی" از کشورهای سنی چون عربستان سعودی، اردن، امارات متحده عربی و ترکیه کمک خواهد گرفت.
رئیس جمهور آمریکا قرار است استراتژی خود علیه گروه "دولت اسلامی" را روز چهارشنبه (۱۰ سپتامبر / ۱۹ شهریور) معرفی کند. اوباما اعلام کرد قصد دارد با معرفی این استراتژی شیوه عملکرد دولت آمریکا را تشریح کند.
اوباما گفت: «من میخواهم که مردم بفهمند چه خطری وجود دارد و ما چگونه با آن مقابله خواهیم کرد.... همچنین توضیح خواهم داد که ما چه کار نخواهیم کرد.»
مفسران رسانههای آمریکایی میگویند اینکه روز اعلام استراتژی آمریکا یک روز پیش از سیزدهمین سال حمله به مرکز تجارت آمریکا در نیویورک تعیین شده، میتواند نشانهای احتمالی دال بر نزدیکی اوباما به تصمیم در مورد گسترش حمله هوایی از عراق به سوریه باشد.
باراک اوباما بخاطر یکی از سخنرانیهای اواخر ماه اوت خود در رابطه با "دولت اسلامی" مورد انتقاد قرار گرفته بود. او در این سخنرانی گفته بود که آمریکا هنوز راهبردی برای مقابله با این گروه تروریستی ندارد.
روز جمعه گذشته (۵ سپتامبر / ۱۴ شهریور) در اجلاس ناتو (پیمان آتلانتیک شمالی) در شهر "نیوپورت" در "ولز" ائتلافی برای مقابله با گروه "دولت اسلامی" شکل گرفت. کشورهای آمریکا، آلمان، بریتانیا، فرانسه، ایتالیا، لهستان، استرالیا، دانمارک، کانادا و ترکیه تشکیلدهنده این ائتلاف هستند. این کشورها میخواهند به طور مشترک علیه گروه تروریستی "دولت اسلامی" پیش روند.
تاکید ایران بر همکاری بینالمللی
ایران امروز یکشنبه نسبت به بیثباتی تمامی منطقه خاورمیانه بوسیله "دولت اسلامی" هشدار داد. خبرگزاری آلمان مینویسد که ایران همکاری با آمریکا برای مقابله با این گروه تروریستی را ممکن دانسته است.
این در حالی است که جمعه گذشته سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی گزارش "بیبیسی" درباره موافقت ایران برای همکاری با آمریکا علیه "داعش" در عراق را رد کرد. مرضیه افخم گفت مواضع ایران در این خصوص پیش از این اعلام شده و خبر مزبور صحت ندارد.
ظریف در پاسخ به پرسشی درباره همکاری ایران و آمریکا در مبارزه با "داعش" گفت: «آمریکایی ها تا امروز در این بحث خیلی جدی نبودهاند. آنها به اشکال مختلف در سوریه از داعش حمایت کردند و اکنون نمیتوانند تصمیم بگیرند که با شعارهایی که دادهاند چه کار کنند.»
ظریف افزود که جمهوری اسلامی ایران از ابتدا متوجه این خطر بوده است. او افزود که ایران توانسته با همکاری عراق مانع از گسترش خطر شود، "اما در این زمینه به همکاری بینالمللی نیاز است".
سایت صدای آمریکا (VOA):
رئیسجمهوری ایالات متحده روز یکشنبه در برنامه «ملاقات با مطبوعات» شبکه خبری اِن بی سی آمریکا حضور یافت و درباره تهدید گروه موسوم به «دولت اسلامی» و استراتژی دولت او برای مقابله با آن گروه افراطی به گفتگو پرداخت.
پیکارجویان گروه افراطی سنی «دولت اسلامی» در هفتهای که گذشت دومین خبرنگار آمریکایی را گردن زدند – اقدامی که بر رئیسجمهوری فشار آورده تا حملات هوایی علیه آن گروه را از عراق به سمت سوریه نیز گسترش دهد. دولت آمریکا تا کنون حملات هوایی علیه داعش را به خاک عراق محدود کردهاست.
آقای اوباما در ادامه گفت مشکل امروز کشورهای سنی منطقه، که اغلب از متحدان آمریکا هستند، ایران یا مساله شیعه و سنی نیست، بلکه تهدید افراطگرایی مذهبی است که امروزه خود را به شکل گروهی همچون داعش نشان داده است.